De meeste mensen denken negatief over vetten, maar dit is niet op feiten gebaseerd. Dit is vanwege de negatieve media aandacht en het gebrek aan kennis. Het belang van vetten wordt vaak onderschat. Toch zijn ze, net als eiwitten en koolhydraten, van essentieel belang. Je lichaam heeft vet als voedingsstof nodig. Vet is namelijk een bron van vitamine A, D en E.

Hoeveel energie levert vet?

Vet levert 9 kilocalorieën per gram en is daarmee dan ook een goede bron van energie. Ter vergelijking, koolhydraten en eiwitten leveren 4 kilocalorieën per gram. Van vet word je niet per definitie vet. En dit is toch wel de gedachtegang die veel mensen hebben. Maar lichaamsvet ontstaat door een overschot aan energie (calorieën), ongeacht of die uit koolhydraten, eiwitten of vetten komt.

Hoeveel vetten heb ik nodig?

Maar hoeveel vetten moet ik dan binnen krijgen?  De gezondheidsraad maakt hierin onderscheid tussen de totale vetinname en die van afzonderlijke vetzuren, zoals onverzadigd vet, verzadigd vet, transvet en cholesterol. Daarnaast is lichaamsgewicht ook een belangrijke factor voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Normaal gesproken geldt dat 20 – 40% van de totale voedingsinname uit vet moet bestaan. Voor mensen met overgewicht geldt er een aanbevolen hoeveel van 20 – 30/35% van de totale voedingsinname.
Verzadigde vetten

Soorten vetten

Vetten bestaan uit vetzuren. Binnen de vetzuren heb je verzadigde en onverzadigde vetzuren. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit een combinatie van beide. Onverzadigd vet wordt weer opgedeeld in enkelvoudige onverzadigde vetzuren en meervoudige onverzadigde vetzuren. Hieronder vallen onder andere de omega vetzuren. Ten slotte is er nog het ongezondere transvet. Vooral koek, snoep en gebak bevat veel transvet. Deze vorm van vet is onverzadigd en heeft een afwijkende structuur, waardoor het zich in het lichaam meer gedraagt als een verzadigd vetzuur. 

Er wordt geadviseerd om niet meer dan 10% van je dagelijkse voeding uit verzadigd vet te laten bestaan. Verzadigd vet zorgt er namelijk voor dat het cholesterolgehalte in het bloed wordt verhoogd. Met name het LDL cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.  

Aan de andere kant verlagen onverzadigde vetten juist het cholesterolgehalte. Deze zorgen ervoor dat de kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind. Dit gebeurt doordat het HDL cholesterol uit de onverzadigde vetten het LDL cholesterol uit de verzadigde vetten afvoert. Over het algemeen geldt dan ook het advies om je inname uit vetten zoveel mogelijk uit onverzadigde vetten te halen. Ik raad het aan om ongeveer 75 procent van je totale dagelijkse vetinname uit onverzadigde vetten te laten bestaan.

Onverzadigde vetten

Welke producten bevatten vetten?

Welke producten zijn nou precies rijk aan verzadigde vetten en welke aan onverzadigde vetten? Verzadigde vetten komen vooral uit dierlijke bronnen, zoals vet vlees, volle melkproducten, volvette kaas (48+), maar ook uit sommige plantaardige bronnen, zoals roomboter, palmolie en kokosvet.

Onverzadigde vetten zitten vooral in plantaardige bronnen, maar ook in vette vis (zalm, makreel, paling).  Plantaardige bronnen van onverzadigd vet zijn onder andere olijfolie en zonnebloemolie. Maar ook noten, zaden en avocado bevatten veel onverzadigde vetten.

Waarom wil ik voldoende vetten binnen krijgen?

Een andere reden om voldoende vetten binnen te krijgen is omdat vetten een belangrijke rol spelen bij de productie van testosteron. Voor gezonde hormoonwaarden, waaronder testosteron, is het belangrijk dat je voldoende vet binnenkrijgt, met name verzadigd en enkelvoudig onverzadigd vet spelen hierin een belangrijke rol. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat diëten met weinig verzadigde vetten het testosteronniveau verlagen. Ik raad het aan om ongeveer 25% van je dagelijkse vetinname uit verzadigd vet te laten bestaan. Denk nou niet dat ineens chips en friet gezonde producten zijn. Haal het verzadigd vet zoveel mogelijk uit zuivel, bijvoorbeeld melk of kaas.

Heb jij vragen over dit onderwerp of kan ik jou ergens anders bij helpen? Klik dan hier voor mijn contactgegevens.

Wil jij samen met mij aan de slag?

Doe hier de gratis online intake

Dit is waarom je Floris moet hebben.
  • Mooie resultaten door professionele begeleiding
  • Persoonlijk voedings- en beweegadvies
  • Dagelijks contact 
  • Maandelijks nieuwe recepten
  • Kennis over voeding en sport

Bestel nu mijn kookboek!

Bestel nu mijn kookboek voor maar €11,95!

Bestel direct

Andere toffe dingen
Gezond afvallen
Anne
Het resultaat is gewichtsverlies, toename van spiermassa en meer energie!
Ramon
Ik heb nu meer plezier in het leven
Gezonder leven
Bram
Thanks voor je hulp! Je bent een goede coach! Je inspireert, motiveert en haalt het beste in mensen naar boven! Het...

Nog steeds niet gestart met Floris FitFood?

Mooie resultaten, heerlijke en gemakkelijke recepten, direct contact via Whatsapp.
Wat wil je nog meer?

Bekijk de pakketten