Calorietekort  

Laten we beginnen met een kort en krachtig antwoord op de vraag ‘’waarom val ik niet af’’? Je creëert geen calorietekort. Om af te vallen is een calorietekort noodzakelijk, oftewel je gaat minder eten dan dat je lichaam verbruikt. Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat het creëren van een calorietekort niet lukt. 

Je eet gezond, maar teveel 

Wanneer je de hele dag gezond eet is dat geen garantie voor gewichtsverlies. Wel is het gemakkelijker om een calorietekort te creëren met gezonde voeding, maar er zijn ook genoeg gezonde producten die erg calorierijk zijn. Denk hierbij aan zalm, avocado, olijfolie en noten. Nu zeg ik zeker niet dat je deze producten moet schrappen, maar pas wel op met de hoeveelheid als je graag wilt afvallen. Ga voor gezonde voeding, maar eet niet zo veel gezonde voedingsmiddelen dat je geen calorietekort kunt creëren. 

Je weet niet precies wat je eet

Om je vetpercentage te verlagen zul je minder moeten eten dan dat je lichaam verbruikt. Veel mensen denken dat ze minder calorieën binnenkrijgen dan dat ze in werkelijkheid doen. Vaak wordt dat ene koekje, snoepje of glas cola vergeten. Terwijl dit aan het einde van de dag aardig kan oplopen. Maar hoe weet je nu precies hoeveel calorieën je binnenkrijgt op een dag? Een app kan een handige tool zijn om jou hierbij te ondersteunen. Het aantal calorieën dat jij nodig hebt om af te vallen is per individu afhankelijk. Ga eens op onderzoek uit welke app voor jou geschikt is.

afvallen

Je drinkt calorieën 

Niet alleen voeding, maar ook drinken kan calorieën bevatten. Veel mensen tellen deze calorieën niet mee in hun dagelijkse calorie inname. Want wat maken die paar calorieën van een glas cola of vruchtensap nou uit? Toch snel zo’n 100 calorieën per glas. Laat je deze staan is het toch een stuk eenvoudiger om een calorietekort te creëren.  

Je beweegt te weinig 

Voeding speelt de grootste rol bij het creëren van een calorietekort. Maar niet alleen voeding speelt een rol bij afvallen. Dagelijks een mooie portie beweging maakt dit zeker een stukje eenvoudiger. Pak lekker de fiets naar werk, neem de trap in plaats van de lift, loop tijdens je lunchpauze en ga eens te voet je dagelijkse boodschappen halen. Juist deze gezonde gewoontes om meer te bewegen in het dagelijks leven zorgen voor een hogere verbranding.

Je slaapt te weinig

Stress kan het afvallen enorm belemmeren. Zo kan het ervoor zorgen dat je sneller eetbuien krijgt en gooit het je hormoonbalans in de war. Door stress ga je namelijk het hormoon cortisol aanmaken. Op de korte termijn heel handig, op de lange termijn heel ongezond. Het zorgt er onder andere voor dat je meer vet opslaat, met name rondom het middel. Eén van de beste manieren om jouw stresslevel te beperken is iedere nacht voldoende slapen. Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid. 

Je weegt jezelf niet op de juiste manier  

De weegschaal op de juiste manier gebruiken is soms een hele kunst.  Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat je gewicht enorm schommelt. Veel mensen wegen zich met en zonder kleding, in de ochtend en avond, voor en na een maaltijd en op onregelmatige tijden. Voor vrouwen geldt daarnaast dat de menstruatiecyclus een behoorlijke impact kan hebben op het gewicht. Dit alles kan een enorm vertekend beeld van je progressie op het gebied van afvallen geven.  Mijn tip is om altijd in de ochtend op een vast tijdstip, zonder kleding en voor je eerste maaltijd jezelf te wegen. 

Heb jij op basis van dit blog nog vragen? Stuur mij dan gerust een berichtje.

Wil jij samen met mij aan de slag?

Doe hier de gratis online intake 

Dit is waarom je Floris moet hebben.
  • Mooie resultaten door professionele begeleiding
  • Persoonlijk voedings- en beweegadvies
  • Dagelijks contact 
  • Maandelijks nieuwe recepten
  • Kennis over voeding en sport

Bestel nu mijn kookboek!

Bestel nu mijn kookboek voor maar €11,95!

Bestel direct

Andere toffe dingen
Vetpercentage verlagen
Paul de Vos
Door bewust bezig te zijn met voeding en door van elke maaltijd een feestje te maken veranderde langzamerhand mijn...
Gezonde relatie met voeding
Roos Brugman
Het kijken naar mezelf in de spiegel en de gedachtes die daarbij opspelen zijn nu gezond.
gezond afvallen
Nicole Lebbink
Floris heeft mijn zelfvertrouwen vergroot en daar ben ik hem heel dankbaar voor.

Nog steeds niet gestart met Floris FitFood?

Mooie resultaten, heerlijke en gemakkelijke recepten, direct contact via Whatsapp.
Wat wil je nog meer?

Bekijk de pakketten