Wat is spierpijn?

Spierpijn kan ontstaan na een zware training of na het uitvoeren van een nieuwe trainingsmethode. Spieren die normaal gesproken niet of nauwelijks gebruikt worden en opeens zwaar belast worden, zijn extra gevoelig voor het ontstaan van spierpijn. Bij een grotere overbelasting komen er stoffen vrij die een lokale ontstekingsreactie veroorzaken, waardoor er pijn ontstaat. Meestal ontstaat de pijn 24 tot 48 uur na de inspanning.

Geen spierpijn, geen spiergroei?

Na een intensieve training kan er dus spierpijn ontstaan. Deze spierpijn is vaak na 6 tot 8 uur voelbaar en 2 dagen na inspanning op zijn hoogtepunt. Deze spierpijn wordt vaak als indicatie gezien voor een goede training gericht op spierkracht en spiermassa.  De gedachte hierbij is dat een training gericht op kracht en spiermassa pas effectief is wanneer deze leidt tot de schade in spiervezels, die bij herstel zorgt voor spiergroei (hypertrofie). Een gevolg van deze beschadiging is spierpijn. De logische gedachtegang die veel mensen dan hebben is dan ook dat wanneer de spierpijn ontbreekt er onvoldoende schade is aangebracht en er dus weinig resultaat is geboekt. 

Is spierpijn noodzakelijke voor spiergroei

Spierpijn is niet de belangrijkste factor voor spiergroei

Er zijn veel activiteiten, waarbij je spierschade kan ontwikkelen.  Met hardlopen zul je ook spierschade aanrichten. Ondanks de hoeveelheid spierschade bouw je er amper spiermassa mee op. Hardlopen veroorzaakt namelijk minimale hypertrofie (spiergroei). 

Spierschade is dus niet hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de groei van spieren, maar meer een gevolg van de training. Dit levert weinig tot geen bijdrage aan spiergroei. Factoren als de maximaal kracht van de spieren uitdagen, range of motion en omtrek van de spieren hebben weinig verband met de spierpijn die vlak na de training wordt ervaren, maar zorgen juist wel voor spiergroei. 

Minder spierpijn door gewenning

Wanneer je iedere training hetzelfde rondje maakt, met daarbij dezelfde gewichten en hetzelfde aantal herhalingen zal dit steeds minder spierpijn veroorzaken. Het regelmatig trainen van een bepaalde spiergroep zorgt voor gewenning en levert minder spierschade en dus minder spierpijn op. Dit betekent niet dat er totaal geen sprake meer is van hypertrofie. Alleen je trainingen zijn effectiever en zorgen voor meer spiergroei als je deze routine doorbreekt. Dit realiseer je door progressieve overload. Daarnaast raad ik het aan om eens in de zoveel weken een ander trainingsschema in elkaar te draaien.  

Conclusie

Spierpijn kan een indicatie zijn van een goede training, maar een gebrek aan spierpijn hoeft niet te betekenen dat er geen resultaat is geboekt. De mate van de spierpijn verschilt per persoon, oefening, spiergroep en gewenning aan de manier van trainen. Ook wanneer spierpijn uitblijft, kan er resultaat zijn behaald. 

Wil jij samen met mij aan de slag?

Doe hier de gratis online intake

Dit is waarom je Floris moet hebben.
  • Mooie resultaten door professionele begeleiding
  • Persoonlijk voedings- en beweegadvies
  • Dagelijks contact 
  • Maandelijks nieuwe recepten
  • Kennis over voeding en sport

Bestel nu mijn kookboek!

Bestel nu mijn kookboek voor maar €11,95!

Bestel direct

Andere toffe dingen
Gezond afvallen
Anne
Het resultaat is gewichtsverlies, toename van spiermassa en meer energie!
Ramon
Ik heb nu meer plezier in het leven
Gezonder leven
Bram
Thanks voor je hulp! Je bent een goede coach! Je inspireert, motiveert en haalt het beste in mensen naar boven! Het...

Nog steeds niet gestart met Floris FitFood?

Mooie resultaten, heerlijke en gemakkelijke recepten, direct contact via Whatsapp.
Wat wil je nog meer?

Bekijk de pakketten