Steeds meer mensen eten minder vlees en andere dierlijke producten. Je ziet dat vleesvervangers steeds populairder worden. Veel van deze kant- en klare vleesvervangers en zuivelvervangers bestaan voor een groot gedeelte uit soja. Regelmatig hoor je dat soja niet gezond zou zijn; zo zou het onder andere de borstgroei bij mannen stimuleren.

De afgelopen jaren laten steeds meer studies zien dat een hoge inname van sojaproducten leidt tot een verlaagd testosteronlevel en een verhoogde kans op erectiestoornissen bij mannen. Deze dalende testosteronwaardes kunnen je hormoonhuishouding in disbalans brengen, met minder energie en kracht of een verminderd libido als gevolg.

Is soja slecht

Deze onderzoeken bevatten wel één grote maar: de sojaconsumptie in deze onderzoeken ligt veel hoger dan de gemiddelde consumptie in Westerse landen. Een van deze RCTs rapporteerde een inname van 360 milligram soja-flavonoïden. En dat is toch wel meer dan dat jij gemiddeld zou smikkelen. Om je een beeld te geven van de hoge inname in deze onderzoeken: 1 glaasje sojamelk van 250 ml of 1 portie tofu bij je diner van 100 gram bevat ongeveer 25 mg flavonoïden. Je moet dus 3,5 liter sojamelk drinken of meer dan een kilo tofu op een dag eten om deze hoeveelheid binnen te krijgen. Pas dan is er een verschil in je testosteronlevel waar te nemen.

Soja past goed in een gezond voedingspatroon. De meeste sojaproducten bevatten over het algemeen veel eiwit en weinig vet en verzadigd vet. Sojamelk of sojakwark is een gezonde zuivelvervanger wanneer je lactose intolerant bent. En kun je met Edamame-bonen en tofu je maaltijd heel gemakkelijk eiwitrijker maken. 

Conclusie

Sojaproducten hebben geen duidelijk effect op de testosteron levels van een man. Het gaat om de hoeveelheid die het verschil maakt. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken wanneer je sojaproducten eet of drinkt. Zolang je niet dagelijks een zwembad aan soja naar binnen werkt zit het met je mannelijkheid wel goed.

Wil jij samen met mij aan de slag?

Doe hier de gratis online intake 

Dit is waarom je Floris moet hebben.
  • Mooie resultaten door professionele begeleiding
  • Persoonlijk voedings- en beweegadvies
  • Dagelijks contact 
  • Maandelijks nieuwe recepten
  • Kennis over voeding en sport

Bestel nu mijn kookboek!

Bestel nu mijn kookboek voor maar €11,95!

Bestel direct

Andere toffe dingen
Vetpercentage verlagen
Paul de Vos
Door bewust bezig te zijn met voeding en door van elke maaltijd een feestje te maken veranderde langzamerhand mijn...
Gezonde relatie met voeding
Roos Brugman
Het kijken naar mezelf in de spiegel en de gedachtes die daarbij opspelen zijn nu gezond.
gezond afvallen
Nicole Lebbink
Floris heeft mijn zelfvertrouwen vergroot en daar ben ik hem heel dankbaar voor.

Nog steeds niet gestart met Floris FitFood?

Mooie resultaten, heerlijke en gemakkelijke recepten, direct contact via Whatsapp.
Wat wil je nog meer?

Bekijk de pakketten