Wat is Intermittent Fasting?
De naam doet het al een beetje verklappen, Intermittent Fasting draait om vasten. Het is geen dieet waarbij je specifieke voedingsproducten wel of niet eet. Bij Intermittent Fasting draait het erom wanneer je eet. Je stelt bepaalde vastenperiodes voor jezelf in, en alleen daarbuiten plan je je maaltijden. Bij Intermittent Fasting mag je in de periodes dat je niks eet wel water, koffie of thee drinken. Het gaat erom dat je geen producten neemt die calorieën bevatten.
‘’Klassiek” Intermittent Fasting (16/8 methode)
Dit is de populairste vorm van Intermittent Fasting, waarbij je een deel van iedere dag vast. Je eet 8 uur per dag en de overige 16 uur vast je. Hieronder een voorbeeld van een eetschema waarbij je 16 uur aan het vasten bent.
Maaltijd 1: 12:00
Maaltijd 2: 15:00
Maaltijd 3: 18:00
Maaltijd 4: 20:00
Je zou er ook voor kunnen kiezen om drie maaltijden te nemen en deze maaltijden iets groter te maken. Bij Intermittent Fasting draait het er niet om dat je maaltijden overslaat of erg weinig gaat eten. De maaltijden die je eet wil je volwaardige maken, zodat je wel voldoende macro- en micronutriënten binnen krijgt.
Val je sneller af door Intermittent Fasting
Laten we eerst even logisch nadenken. Hoe zorgen we ervoor dat er gewichtsverlies plaatsvindt? Juist, door minder te eten dan je lichaam nodig heeft. Oftewel, het creëren van een negatieve energiebalans. Hierin maakt het geen verschil of je aan Intermittent Fasting doet of een regulier voedingspatroon met calorierestrictie hanteert. Je valt dus niet per se sneller af door Intermittent Fasting. Wel is het voordeel van Intermittent Fasting dat je minder eetmomenten hebt. Logischerwijs is het dan gemakkelijker om een energietekort te creëren. Aan de andere kant leert de ervaring dat de vele uren niet eten juist zorgt voor een hongergevoel wat resulteert in ongezonde voedingskeuzes.
Voordelen Intermittent Fasting
- Betere insulinegevoeligheid
Wanneer je koolhydraten eet, maakt je lichaam insuline aan. Door middel van insuline zijn je cellen in staat om glucose uit je bloed op te nemen. Wanneer je veel koolhydraten eet zal je minder gevoelig worden voor insuline. Wanneer je langere tijd niets eet, zoals bij Intermittent Fasting wordt dat effect omgekeerd. De insulineresistentie neemt af, waardoor glucose weer beter wordt opgenomen.
- Beter cholesterolprofiel
Je hebt twee soorten cholesterol: gezond HDL-cholesterol en ongezond LDL-cholesterol. Wanneer je vast, zoals bij Intermittent Fasting, neemt vooral het LDL-cholesterol af. Dit betekent dat de verhouding verbeterd. Hiermee neemt de kans op hart- en vaatziekten af.
- Verhoogd groeihormoon
Bij verschillende vormen van Intermittent Fasting wordt een toename van het groeihormoon waargenomen. Het groeihormoon speelt een belangrijke rol bij het repareren van cellen en weefsels (en dus ook de aanmaak van spiermassa).
- Minder ontstekingen en oxidatieve stress
Er zijn aanwijzingen dat Intermittent Fasting oxidatieve stress en ontstekingen vermindert. Oxidatieve stress zorgt voor veroudering en is samen met laaggradige ontstekingen verantwoordelijk voor vele chronische aandoeningen. Onderzoek op dieren toont aan dat vasten voor minder ontstekingen en oxidatieve stress kan leiden. Wel is hier meer onderzoek nodig om hier harde conclusies voor de mens uit te trekken.
Nadelen Intermittent Fasting
- Juist meer eten
Intermittent Fasting is niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen houdt langere periodes vasten vol in een wereld vol verleiding. Op de momenten dat je wel eet kan het leiden tot overeten, wat uiteindelijk zorgt voor een hogere calorie inname.
- Niet voor alle sporters
Niet alle sporters zijn in staat om zonder voeding een ijzersterke prestatie neer te zetten. Wanneer je actief sport, heb je simpelweg genoeg energie nodig, voeding levert jou deze energie. Wanneer je urenlang niks binnenkrijgt kan dit niet het gewenste resultaat opleveren. Ook dit is weer erg persoonsgebonden. De een sport liever op een lekker bakje havermout, terwijl de ander prima kan presteren op een lege maag. Dit is iets wat je gaat leren als je het zelf ervaart.
- Niet verstandig bij gebruik medicatie
Intermittent Fasting in combinatie met medicatie is niet altijd even geschikt. Gebruik je cholesterolverlagende middelen of heb je hartproblemen dan raad ik het aan om eerst contact met je arts op te nemen. Ook raad ik het niet aan voor mensen met Diabetes die medicijnen slikken of zwangere vrouwen.
- Nog weinig onderzoek
Hoewel Intermittent Fasting helemaal hip is tegenwoordig, valt de hoeveelheid onderzoek nog wel een klein beetje tegen. Veel onderzoeken zijn niet volledig of getest op dieren. Dit wil niet zeggen dat het niet voor jou werkt of dit een reden is om het niet te proberen. Alleen neem niet alles over van wat je leest.
Conclusie
Intermittent Fasting heeft zowel voordelen als nadelen. Het beste advies is dat wat je goed kunt volhouden. Ieder mens is anders en heeft zijn of haar eigen gewoontes en voorkeuren. Ga het eens uittesten en kijk zelf of deze leefstijl bij jou past. Wel raad ik het af bij zwangerschap, diabetes type 1 en 2, ondergewicht, voor mensen jonger dan 18 en mensen die in het verleden een eetstoornis hebben gehad.
Denk jij dat dit een leefstijl is die bij jou past? Ga dan samen met mij aan de slag!
- Mooie resultaten door professionele begeleiding
- Persoonlijk voedings- en beweegadvies
- Dagelijks contact
- Maandelijks nieuwe recepten
- Kennis over voeding en sport
Bestel nu mijn kookboek voor maar €11,95!