Voordeel tussendoortjes
In principe zijn tussendoortjes niet noodzakelijk. In sommige gevallen raad ik tussendoortjes wel aan, aangezien het gebruik van voedzame tussendoortjes kan helpen om snoepen en het snaaien van ''ongezonde'' producten te voorkomen.
Voor je tanden is het beter om niet vaker dan op 7 tijdstippen iets te eten of drinken op een dag. Ga voor 3 hoofdmaaltijden en 3 à 4 momenten iets tussendoor. Water, koffie en thee tasten je tanden niet aan en kun je gerust de hele dag nuttigen.
Wat zijn ''gezonde'' tussendoortjes
Veel tussendoortjes hebben vaak onterecht een gezond imago. Deze bevatten vaak veel suikers en verzadigd vet. Ga wanneer je een tussendoortje wilt pakken zoveel mogelijk voor onbewerkte basisproducten. Hier een aantal FitFood voorbeelden:
Noten
Persoonlijk ben ik echt fan van noten. Ze geven je een vol gevoel en bevatten ook nog eens veel eiwitten en gezonde vetten. Neem liever niet meer dan 1 handje, ze zijn namelijk wel erg calorierijk. Ga lekker variëren met bijvoorbeeld walnoten, amandelen en cashewnoten.
Groente
Iedere dag 250 gram groente is voor sommige mensen een hele opgave. Wanneer je kiest voor lekker wat groente tussendoor wordt dit een stuk eenvoudiger. Snackgroenten zoals cherrytomaatjes, komkommer, worteltjes of paprika zijn gemakkelijk mee te nemen. Voor wat extra smaak, eiwitjes en onverzadigde vetten kun je deze snackgroente lekker dippen in de hummus.
Peulvruchten
Ik denk dat de meeste van jullie bij tussendoortjes niet meteen aan peulvruchten denken. Toch zijn deze erg gezond en eiwitrijk. Ga eens voor de gezonde ‘’borrelnootjes’’ van kikkererwten. Lekker met olijfolie, paprikapoeder en chilipeper uit de oven. Of ga eens voor een lekker schaaltje geroosterde edamame bonen.
Eieren
Met een lekker eitje zit je eigenlijk altijd goed. Gekookt zijn ze ideaal als tussendoortje. Kook ze een avond van tevoren en je kunt ze makkelijke meenemen naar je werk. Een eitje is rijk eiwit, vitamines en mineralen. Door het hoge gehalte aan eiwit zorgen ze voor een vol gevoel.
Rijstwafel eiwitrijk beleg
Persoonlijk is dit een van mijn favoriete tussendoortjes. Zelf ga ik altijd voor de zilvervliesrijstwafels, omdat deze net even wat meer vezels bevatten. Wanneer je gaat experimenteren met verschillende eiwitrijke beleg soorten zijn de variatiemogelijkheden eindeloos. Ga eens voor hummus, gekookt ei, pindakaas, kipfilet of linzenspread en je hebt een heerlijk tussendoortje.
Kwark
Een schaaltje kwark levert veel eiwitten, calcium en B-vitamines. Het is nu niet echt handig om een emmer kwark als tussendoortje te gebruiken. Gelukkig hebben verschillende fabrikanten hier een oplossing voor bedacht. Mijn twee favorieten zijn de Isey Skyr en Lindahls Kvarg.
Mijn nieuwe favoriet
Tussen al deze tussendoortjes mag de enige echte Freak bar natuurlijk niet ontbreken. Deze duurzame bar is gemaakt van insecteneiwit. Deze rakker bevat maar liefst 24% eiwit en is een duurzame bron van vitamine B3, B6, B12.
Wil jij proeven? Klik dan hier
Wil jij iedere dag een feestje maken van je voeding? Ga dan samen met mij aan de slag.
- Mooie resultaten door professionele begeleiding
- Persoonlijk voedings- en beweegadvies
- Dagelijks contact
- Maandelijks nieuwe recepten
- Kennis over voeding en sport
Bestel nu mijn kookboek voor maar €11,95!