Op weg naar een gezonde leefstijl

Gewoontes zijn noodzakelijk voor ons dagelijks functioneren, omdat ze ons in staat stellen acties uit te voeren zonder dat je hierbij hoeft na te denken. Dit kan heel erg handig zijn, maar bij het creëren van gezonde gewoontes kan dit ook in de weg zitten. Ongezonde gewoontes kunnen de weg naar een gezonde leefstijl belemmeren. Voor het streven naar een gezonde leefstijl is het van belang om oude gewoontes achter je te laten en nieuwe gewoontes te creëren. Gewoontes voer je uit zonder hierbij over na te denken. Dit maakt gedragsverandering erg lastig. Oude gewoontes achter je laten en nieuwe gewoontes creëren vergt energie en tijd, maar is zeker niet onmogelijk.

gewoontes creëren

Hoe creëer je gewoontes

Stap 1: Bewust worden van eigen gedrag

Of jij een gezonde of ongezonde leefstijl hanteert wordt voor een groot gedeelte bepaald door de keuzes die jij dagelijks maakt. Voordat jij een keuze maakt vindt er een beslisproces plaats. Naarmate je vaker keuzes maakt, wordt het beslisproces geautomatiseerd. Na verloop van tijd voer jij bepaalde handelingen uit op de automatische piloot. Om nieuwe gezonde gewoontes te creëren is het dus van belang om weer bewust na te denken bij de handelingen die je uitvoert en de keuzes die je maakt.

Stap 2: Wat is jouw motivatie?

Om oude gewoontes achter je te laten en nieuwe gewoontes te creëren, is het belangrijk om erachter te komen wat jou motivatie is om oude gewoontes te veranderen. Waarom wil ik nieuwe gezonde gewoontes creëren? Wat zijn consequenties als ik door blijf gaan met mijn oude gewoontes? Wanneer jij voor jezelf duidelijk hebt wat jouw motivatie is, zorgt dat ervoor dat je bewust afwegingen gaat maken.

Stap 3: Maak het concreet

Wanneer jij echt de intentie hebt om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren, is het concretiseren van deze gewoontes van belang. ‘Ik wil gezonder leven’, is niet bepaald concreet en gaat waarschijnlijk ook niet werken. Hoe ga je dit doen? Waar ga je dit doen? Wanneer ga je dit doen? Welke handelingen horen bij een gezonde leefstijl? Maak dus een concreet plan met de hierbij horende doelstellingen. Het maken van een plan van aanpak met hierbij horende doelstellingen gaat jou helpen om daadwerkelijk oude gewoontes te doorbreken en nieuwe gewoontes te creëren. Het opstellen en realiseren van doelstellingen leg ik uit in mijn volgende blog. Stay tuned.

Wil jij samen met mij gezonde gewoontes creëren?

Klik dan hier voor mijn contactgegevens of doe de gratis online intake

Doe hier de gratis online intake

Dit is waarom je Floris moet hebben.
  • Mooie resultaten door professionele begeleiding
  • Persoonlijk voedings- en beweegadvies
  • Dagelijks contact 
  • Maandelijks nieuwe recepten
  • Kennis over voeding en sport

Bestel nu mijn kookboek!

Bestel nu mijn kookboek voor maar €11,95!

Bestel direct

Andere toffe dingen
Vetpercentage verlagen
Paul de Vos
Door bewust bezig te zijn met voeding en door van elke maaltijd een feestje te maken veranderde langzamerhand mijn...
Gezonde relatie met voeding
Roos Brugman
Het kijken naar mezelf in de spiegel en de gedachtes die daarbij opspelen zijn nu gezond.
gezond afvallen
Nicole Lebbink
Floris heeft mijn zelfvertrouwen vergroot en daar ben ik hem heel dankbaar voor.

Nog steeds niet gestart met Floris FitFood?

Mooie resultaten, heerlijke en gemakkelijke recepten, direct contact via Whatsapp.
Wat wil je nog meer?

Bekijk de pakketten