Wat is de energiebalans

De energiebalans definieer ik als de balans tussen de hoeveelheid energie die je dagelijks verbrandt en de energie die je dagelijks binnenkrijgt. Wanneer er een balans is tussen hoeveelheid energie uit voeding en de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt spreken we van energiebalans. Wil je aankomen dan moet je meer energie binnenkrijgen dan dat verbruikt wordt. Wil je afvallen dan moet je meer energie verbruiken dan dat je binnenkrijgt.

Inkomende energie

Bij de energiebalans staan er twee elementen centraal. Laten we beginnen met de inkomende energie die je binnenkrijgt via voeding. Hoeveel je iedere dag binnenkrijgt hangt logischerwijs af van hoeveel jij eet. Iedere gram eiwitten of koolhydraten levert 4 calorieën, iedere gram vetten 9 calorieën.

Uitgaande energie

Gelukkig verbranden we ook genoeg calorieën. Dit is de andere kant van de energiebalans: de uitgaande energie.  Energie verbranden doe je niet alleen door bewegen, integendeel zelfs. Het grootste deel van de energie die jij verbrandt gebeurt door het uitvoeren van de basistaken van je lichaam. Bijvoorbeeld het reguleren van de lichaamstemperatuur en hartslag. Daarnaast verbrand je uiteraard meer als je lekker gaat sporten in plaats van op de bank hangen.

energiebalans

Negatieve en positieve energiebalans

Wil je afvallen, dan is het dus handig als je meer energie verbruikt dan dat je binnenkrijgt of dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je lichaam nodig heeft. In dat geval is er sprake van een energietekort. Wanneer je meer eet dan je verbruikt, zit je lichaam met een ‘overschot’ aan energie. Om daar vanaf te komen, worden de calorieën opgeslagen in vetcellen. Op deze manier zal je gewicht toenemen. Hoe je deze energieoverschot of energietekort creëert is niet van belang. Hiermee bedoel ik de verhouding eiwitten, koolhydraten of vetten. Zowel koolhydraten, eiwitten en vetten kunnen namelijk uitstekend in lichaamsvet omgezet worden, al gaat dat via een net iets andere route. Het is ook niet zo dat wanneer je wilt afvallen dat je gelijk moet beginnen met een koolhydraatarm dieet. De energiebalans is doorslaggevend om gewicht aan te komen of te verliezen. 

Energiebehoefte berekenen

De totale energiebehoefte wordt bepaald door: het rustmetabolisme en de fysieke activiteit. De hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt verschilt echter per persoon. Er zijn namelijk meerdere factoren die invloed hebben op het rustmetabolisme, bijvoorbeeld je lengte, lichaamsgewicht, geslacht en leeftijd. Het rustmetabolisme bepaalt voor het grootste deel de energiebehoefte. Het is de hoeveelheid energie die het lichaam in volledige rust nodig heeft. Daarnaast heeft lichamelijke activiteit invloed op de energiebehoefte.

Het rustmetabolisme kan worden berekend door middel van de Harris & Benedict formule:

Mannen: (13,8 x G) +  (5,0 x H) – (6,8 x L) + 66,5

Vrouwen: (9,6 x G) + (1,9 x H) – (4,7 x L) + 655,1

Legenda:

G = lichaamsgewicht in kg

H = lichaamslengte in cm

L = leeftijd in jaren

Om de totale energiebehoefte te berekenen kun je de berekende uitkomst van de Harris & Benedict formule vermenigvuldigen met de PAL-waarde. De PAL-waarde staat voor niveau van lichamelijke activiteit.

Leefstijl PAL-waarde
Inactief: zittend werk, niet sporten 1.2
Licht actief: zittend werk 1-3 keer per week sporten 1.3 - 1.5 
Gemiddeld actief: zittend werk, 3-5 keer per week sporten  1.6 - 1.7
Actief: staand werk, 4-7 keer per week sporten 1.8 - 1.9
Zeer actief: zwaar werk, meerdere keren per dag sporten 2.0 - 2.4

Aan de slag!

Nu we weten hoe we onze energiebehoefte kunnen berekenen is het tijd om dit voor jezelf uit te rekenen. Hierdoor kun je in de gaten houden of jouw energie inname overeenkomt met jouw doel! Je kunt controleren of de berekening klopt door de weegschaal in de gaten te houden. Doe dit echter niet te vaak, ongeveer één tot twee keer per week is meer dan genoeg.

Wil jij samen met mij aan de slag?

Doe hier de gratis online intake

Dit is waarom je Floris moet hebben.
  • Mooie resultaten door professionele begeleiding
  • Persoonlijk voedings- en beweegadvies
  • Dagelijks contact 
  • Maandelijks nieuwe recepten
  • Kennis over voeding en sport

Bestel nu mijn kookboek!

Bestel nu mijn kookboek voor maar €11,95!

Bestel direct

Andere toffe dingen
Vetpercentage verlagen
Paul de Vos
Door bewust bezig te zijn met voeding en door van elke maaltijd een feestje te maken veranderde langzamerhand mijn...
Gezonde relatie met voeding
Roos Brugman
Het kijken naar mezelf in de spiegel en de gedachtes die daarbij opspelen zijn nu gezond.
gezond afvallen
Nicole Lebbink
Floris heeft mijn zelfvertrouwen vergroot en daar ben ik hem heel dankbaar voor.

Nog steeds niet gestart met Floris FitFood?

Mooie resultaten, heerlijke en gemakkelijke recepten, direct contact via Whatsapp.
Wat wil je nog meer?

Bekijk de pakketten