Door koolhydraten word ik dik

Ik kan jullie één ding verzekeren, van koolhydraten word je niet dik. Volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, havermout en nog veel meer koolhydraatrijke producten raad ik persoonlijk aan. Je komt pas aan wanneer je meer energie binnen krijgt, bijvoorbeeld door een overschot aan koolhydraten, dan dat je verbruikt. We spreken dan van een positieve energiebalans. 

Vaker eten versnelt mijn metabolisme

Veel mensen hebben een hoge maaltijdfrequentie omdat ze denken dat dit hun metabolisme verhoogt. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat alles gaat en staat met energiebalans. Het aantal maaltijden maakt voor je metabolisme geen verschil bij een gelijke hoeveelheid calorieën.

Voeding fabels

Vers is gezonder dan ingevroren

Wanneer men aan groente denkt, wordt vaak gedacht dat de verse variant de meest gezonde is. Maar klopt dit wel? Vers betekent niet dat dit automatisch gezonder is dan ingevroren. Over het algemeen hebben verse en ingevroren groenten en fruit een vergelijkbare voedingswaarde. Ingevroren groenten worden meteen na de oogst geblancheerd en ingevroren waardoor veel voedingsstoffen bewaard blijven.

Een stuk fruit is hetzelfde als een vruchtensap

Vruchtensap is minder gezond dan een stuk fruit. Dit komt omdat in het productieproces van vruchtensap veel gezonde vezels verloren raken. Naast vezels mis je de gezonde voedingstoffen van een stuk fruit. Behalve de verminderde voedingswaarde krijg je vaak ook meer calorieën binnen door middel van een vruchtensap. Zo heb je voor een glas van 150 ml sinaasappelsap ongeveer 3 volledige perssinaasappels nodig.

Brood is ongezond

Brood is tegenwoordig toch een soort van taboe. Veel mensen denken dat brood niet meer thuishoort in een gezond eetpatroon. Maar waarom denken mensen dan dat brood ongezond is? Eén van die redenen is dat brood gluten bevat.  Van gluten wordt beweerd dat het schadelijk is voor je darmen. Er is echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat gluten slecht zijn voor je darmen. Wel zijn mensen met een glutenintolerantie gevoelig voor gluten, waardoor deze mensen wel klachten ervaren na het eten van gluten.

Wel raad ik het aan om volkorenbrood te kiezen.  Volkorenbrood bevat namelijk veel vezels en deze zijn naar mijn mening onderdeel van een gezond voedingspatroon. Voedingsvezels dragen bij aan een gezonde bloedsuikerspiegel,  een verminderd risico op hart- en vaatziektes en een goede spijsvertering.  Daarnaast bevat volkorenbrood ook allerlei mineralen die belangrijk zijn voor onze gezondheid.

Is brood ongezond?

Op een nuchtere maag verbrand ik meer vet

Ergens klopt dit wel, aangezien je meer vetten verbrandt bij een inspanning op een nuchtere maag. Alleen dit betekent dit niet dat je meer calorieën verbrandt. Trainen op een nuchtere maag gaat er hoogstwaarschijnlijk niet voor zorgen dat jij sneller gaat afvallen. Wel zorgt dit ervoor dat je een aantal uur niks eet, wat op het einde van de dag een calorietekort kan opleveren.

Je kunt maximaal 25 gram eiwit per eetmoment opnemen

Lang werd gedacht dat ons lichaam per eetmoment maximaal 20 tot 25 gram eiwit kon omzetten voor spieropbouw. Recente onderzoeken laten zien dat deze theorie achterhaald is: je lichaam kan veel meer eiwitten opnemen.

Vooralsnog hebben onderzoekers geen officiële bovengrens vastgesteld. Voor een optimale opname eet je ongeveer 0,4-0,55 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per maaltijd. Verspreid de inname over minimaal vier eetmomenten op een dag.  Voor mij persoonlijk betekent dit vier maaltijden met ongeveer 45 gram eiwit. Op deze manier haal ik met gemak een eiwitinname van 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Dit is de richtlijn die wordt gehanteerd voor krachtsporters.

Ben jij op zoek naar een leefstijlcoach die adviezen geeft op basis van wetenschappelijk onderzoek? Samen gaan we ervoor zorgen dat jij je persoonlijke doelstellingen behaalt

Neem dat vrijblijvend contact met mij op. Of doe nu de gratis online intake.

Doe hier de gratis online intake

Dit is waarom je Floris moet hebben.
  • Mooie resultaten door professionele begeleiding
  • Persoonlijk voedings- en beweegadvies
  • Dagelijks contact 
  • Maandelijks nieuwe recepten
  • Kennis over voeding en sport

Bestel nu mijn kookboek!

Bestel nu mijn kookboek voor maar €11,95!

Bestel direct

Andere toffe dingen
Gezond afvallen
Eva
Ik heb geleerd los te laten dat eten goed of fout is, maar mijzelf de vraag te stellen of je je ergens goed bij...
Spiermassa opbouwen
Sylvana
Het belangrijkst is dat je je goed, sterk en fit voelt - en dat voel ik me nu
Vegan Eiwitrijke Pancakes
Vega(n) Eiwitrijke Pancakes
Er zijn meerdere manieren om eiwitrijke pannenkoeken te maken dan met melk en eieren. Deze pannenkoeken zijn gemaakt...

Nog steeds niet gestart met Floris FitFood?

Mooie resultaten, heerlijke en gemakkelijke recepten, direct contact via Whatsapp.
Wat wil je nog meer?

Bekijk de pakketten