Wat is een koolhydraat arm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een voedingspatroon waarbij je de inname van koolhydraten beperkt. Beperkt betekent dat je koolhydraatinname minder dan 30% van je totale energie-inname bedraagt. Online worden deze diëten positief gepromoot dankzij snel gewichtsverlies en een verhoogde vetverbranding.

De voorstanders van een koolhydraatarm dieet zeggen dat het lichaam meer insuline aanmaakt door het eten van veel koolhydraten. Dit resulteert in meer vetopslag, een hongergevoel dat toeneemt en een dalend energieverbruik. De theorie klinkt heel goed, maar werkt het echt zo goed om de koolhydraten te schrappen uit je leefstijl?

Waarom werkt een koolhydraat arm dieet in het begin zo goed?

Je zult zien dat wanneer je start met een koolhydraatarm dieet de eerste kilo’s er van af vliegen. Dit wordt veroorzaakt door een daling van de hoeveelheid glycogeen in het lichaam. Koolhydraten uit ons eten en drinken worden in het lichaam omgezet in glucose waaruit we de energie halen. Het lichaam heeft een beperkte koolhydraatvoorraad in de vorm van glycogeen in lever en spieren. Glycogeen kan snel worden gebruikt als het lichaam extra energie nodig heeft. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer je de koolhydraatinname beperkt deze glycogeenvoorraad vermindert. Dit zorgt voor de eerste kilo’s gewichtsverlies, mede doordat glucose vocht vasthoudt. De eerste weken verlies je met een koolhydraatarm dieet dus voornamelijk lichaamsvocht.

afvallen door een koolhydraatarm dieet

Waarom raad ik een koolhydraatarm dieet niet aan?

Een koolhydraatarm dieet bevat vaak onvoldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels. Fruit en granen bevatten namelijk koolhydraten en laat dit nou net niet de bedoeling zijn in dit dieet.  Daarnaast bevat het veel dierlijke producten wat verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee brengt.

Naar mijn mening is dit dieet erg lastig vol te houden. Denk maar logisch na. Zoveel producten bevatten koolhydraten. Wanneer je de inname hiervan gaat beperken gaat je keuzevrijheid in voedingsmiddelen ook drastisch omlaag. Want zeg nou zelf, tegen een lekkere pizza kan niemand nee zeggen. En dit moet op zijn tijd best kunnen. Daarnaast komen de verloren kilo's er net zo hard weer aan als je start met koolhydraten eten.

Hoe gaan we het dan aanpakken?

Wanneer je wilt afvallen is het noodzakelijk om een energietekort te creëren. Dit houdt in dan je minder calorieën binnen krijgt door voeding dan dat je lichaam verbruikt.  Daarnaast raad ik het aan om voldoende eiwitten te eten. Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je, ondanks het calorietekort, minder snel honger krijgt. Kijk hier voor al mijn tips om je vetpercentage te verlagen.

Als je op zoek bent naar een wondermiddel om je overtollige kilo’s kwijt te raken, dan moet ik je helaas teleurstellen. Wanneer jij gezond wilt afvallen en deze kilo’s voor altijd gedag wilt zeggen heb je de juiste kennis, gedragsverandering en misschien wel coaching nodig. Zoals eerder aangegeven gaat gewichtsverlies gepaard met het creëren van gezonde gewoontes. Dit is dan ook waar ik zo hard mee bezig ben met al mijn deelnemers.  Wil jij gezonde gewoontes creëren dan moet je er rekening mee houden dat dit veel energie en tijd kost. Dit kan maanden, soms zelfs jaren duren. Het weglaten van koolhydraten gaat er niet voor zorgen dat jij je leefstijl gaat veranderen.

Wil jij samen met mij gezonde gewoontes creëren?

Doe hier de gratis online intake.

 

Dit is waarom je Floris moet hebben.
  • Mooie resultaten door professionele begeleiding
  • Persoonlijk voedings- en beweegadvies
  • Dagelijks contact 
  • Maandelijks nieuwe recepten
  • Kennis over voeding en sport

Bestel nu mijn kookboek!

Bestel nu mijn kookboek voor maar €11,95!

Bestel direct

Andere toffe dingen
Gezonde leefstijl
Louise
De no-nonsense aanpak van Floris is precies wat ik nodig had om me wakker te schudden
Gezond afvallen
Martin
6 maanden later voel ik me gezonder en fitter dan ooit
Gezonde leefstijl
Glenn
Ik kom elke dag dichter bij het behalen van mijn doelen en voel me hier top bij!!!!

Nog steeds niet gestart met Floris FitFood?

Mooie resultaten, heerlijke en gemakkelijke recepten, direct contact via Whatsapp.
Wat wil je nog meer?

Bekijk de pakketten