Wat is palmolie?

Palmolie is eetbare, plantaardige olie die afkomstig is van de palmvrucht. Deze palmvruchten groeien aan de oliepalm, (een palmboom dus). Palmolie zit in ontzettend veel van onze huishoudelijke producten: in circa 40%. Het zit bijvoorbeeld in koekjes en chips, in veel soorten margarine, in pizza en brood, maar ook ik in niet eetbare producten zoals shampoo, tandpasta en wasmiddel, en wordt zelfs voor een zeer groot deel gebruikt als biobrandstof. 

Voordelen palmolie

Naast de veelzijdigheid van palmolie, levert palmolie van alle soorten plantaardige oliën verreweg de grootste opbrengst aan olie per hectare – wel zes tot tien keer zoveel als andere oliën. Eén oliepalm levert wel 4000 liter olie! Kortom: met het oog op het wereldvoedselvraagstuk is palmolie een hele effectieve voedingsbron. Er is minder land nodig voor dezelfde hoeveelheid olie dan van iedere alternatieve bron.

Nadelen palmolie

Palmolie heeft dus positieve kanten, zoals de efficiënte verbouwing van palmolie en de uitzonderlijke opbrengst voor iedereen. Het heeft helaas ook zijn keerzijde. Palmolie is wereldwijd zó populair dat veel boeren palmolie willen verbouwen. Om aan de grote vraag palmolie te voldoen worden er in sommige gevallen enorme gebieden ontbost om palmolie plantages te bouwen, er worden tropische regenwouden gekapt en soms nog erger.

Palmolie Nutella

We gaan voor duurzaam

Waarom is het dan wel belangrijk om palmolie te blijven produceren? 39% van de wereldwijde productie van eetbare olie is afkomstig van de oliepalmen, terwijl ze maar 7% van de landbouwgrond in nemen. Als er met palmolie wordt gestopt, moet er nog veel meer grond worden gebruikt (en dus mogelijk regenwouden worden gekapt) om evenveel olie te leveren. Het is wel van groot belang dat er over wordt gegaan op de productie van duurzame palmolie en dat palmolie niet meer wordt gebruikt voor doeleinden waar wél betere alternatieven voor zijn zoals biobrandstof, want dat kan vanuit gebruikt frituurvet worden gemaakt. Duurzame palmolie herken je aan een de melding op producten dat producenten ‘zich inzetten voor duurzame palmolie’, het keurmerk Greenpalm of het RSPO-keurmerk.

Nederland zet zich in voor 100% duurzame palmolie, en je gelooft het misschien niet, maar we mogen trots zijn want we zijn daar bijna: als land zitten we nu op 90% duurzaam verbouwde palmolie, en elke dag worden er stappen gemaakt om daar 100% van te maken.

Dit is waarom je Floris moet hebben.
  • Mooie resultaten door professionele begeleiding
  • Persoonlijk voedings- en beweegadvies
  • Dagelijks contact 
  • Maandelijks nieuwe recepten
  • Kennis over voeding en sport

Bestel nu mijn kookboek!

Bestel nu mijn kookboek voor maar €11,95!

Bestel direct

Andere toffe dingen
Gezond afvallen
Eva
Ik heb geleerd los te laten dat eten goed of fout is, maar mijzelf de vraag te stellen of je je ergens goed bij...
Spiermassa opbouwen
Sylvana
Het belangrijkst is dat je je goed, sterk en fit voelt - en dat voel ik me nu
Vegan Eiwitrijke Pancakes
Vega(n) Eiwitrijke Pancakes
Er zijn meerdere manieren om eiwitrijke pannenkoeken te maken dan met melk en eieren. Deze pannenkoeken zijn gemaakt...

Nog steeds niet gestart met Floris FitFood?

Mooie resultaten, heerlijke en gemakkelijke recepten, direct contact via Whatsapp.
Wat wil je nog meer?

Bekijk de pakketten