Jarenlang was het idee onder verschillende medici dat teveel eiwit schadelijk is voor de nieren en tot botontkalking kan leiden. Deze ’horrorverhalen’ weerhoudt mensen ervan om eiwitrijk te eten, maar hoeveel is daar van waar?

Hoeveel eiwit heb je nodig?

De eiwitbehoefte verschilt tussen sporters en niet sporters. En dan verschilt het ook weer welke sport je beoefent en op welke intensiteit je dit uitvoert. Voor vegetariërs geldt een verhoogde behoefte van 20%, voor veganisten geldt zelfs een verhoogde behoefte van 30%. 

Dagelijkse eiwitbehoefte G/kg lichaamsgewicht/per dag
Niet sportende volwassenen 0.8 
Fysiek actieve ouderen 1.0 - 1.2
Matig intensieve training 1.0 - 1.5
Intensieve training  1.5 - 2.0 

Is teveel eiwit eten schadelijk voor je nieren?

Eerder was het idee onder verschillende medici dat teveel eiwit schadelijk is voor de lever of nieren. Dit lijkt voort te komen uit het feit dat patiënten die al met een nieraandoening te maken hadden beter functioneerden op een voedingspatroon met een beperkte inname van eiwitten. Men dacht dat de verhoogde hoeveelheid eiwitten in het bloed bij nierpatiënten het gevolg was van een te hoge eiwitinname. Echter zijn medici hier op teruggekomen. Er zijn namelijk talloze studies gedaan naar eiwitrijke voedingspatronen die allemaal tot een zelfde conclusie kwamen: een voedingspatroon met een eiwitinname hoger dan de ADH is niet schadelijk voor het functioneren van de nieren bij gezonde mensen.

Positieve effecten van een eiwitrijk voedingspatroon

Is teveel eiwit eten schadelijk voor je botten?

Een andere reden waarom een hoge eiwitinname werd afgeraden, is omdat men dacht dat dit het verlies van calcium zou versnellen. Wie meer eiwitten binnenkrijgt, scheidt namelijk meer calcium uit via de urine. Met als gevolg dat het risico op osteoporose toeneemt.  Maar ook hier is de medische wereld op teruggekomen. Er is namelijk geen bewijs dat eiwitrijke voeding het risico op osteoporose doet toenemen en schadelijk is voor de botten. Sterker nog: een lage eiwitconsumptie beperkt de opname van calcium juist. Bij ouderen blijkt een hoger gehalte eiwitten botverzwakking bovendien tegen te gaan.

Positieve effecten van een eiwitrijk voedingspatroon

Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je sneller vol zit. Dit kan er dus voor zorgen dat je gemakkelijker gewichtsverlies kunt realiseren. Hierbij is het natuurlijk van belang dat je minder calorieën binnen krijgt dan dat je lichaam verbruikt.  Daarnaast zorgt eiwit ervoor dat het verlies aan spierweefsel tijdens het afvallen beperkt wordt. Verder zijn eiwitten noodzakelijk voor groei en herstel van je spieren.

Negatieve effecten van een eiwitrijk voedingspatroon

Net als koolhydraten en vetten leveren eiwitten calorieën. Het is niet zo dat je oneindig eiwitten kunt eten zonder dat je lichaamsgewicht toeneemt. Dit is iets waar sommige mensen geen rekening mee houden. Daarnaast loop je de kans dat je te weinig koolhydraten, vetten, vezels, vitamines en mineralen binnenkrijgt als je alleen aan je eiwitten denkt.

Kortom, er is eigenlijk geen onderzoek dat bewijst dat veel eiwitten schadelijk zijn voor nieren of botten. Uit recente onderzoeken blijkt juist dat eiwitten de algemene gezondheid voornamelijk bevorderen. Kijk goed welke eiwitbehoefte bij jouw leefstijl past. Pas op basis hiervan je inname van eiwitten, koolhydraten en vetten aan.

Wil jij samen met mij aan de slag?

Doe hier de gratis online intake

Dit is waarom je Floris moet hebben.
  • Mooie resultaten door professionele begeleiding
  • Persoonlijk voedings- en beweegadvies
  • Dagelijks contact 
  • Maandelijks nieuwe recepten
  • Kennis over voeding en sport

Bestel nu mijn kookboek!

Bestel nu mijn kookboek voor maar €11,95!

Bestel direct

Andere toffe dingen
Gezond afvallen
Eva
Ik heb geleerd los te laten dat eten goed of fout is, maar mijzelf de vraag te stellen of je je ergens goed bij...
Spiermassa opbouwen
Sylvana
Het belangrijkst is dat je je goed, sterk en fit voelt - en dat voel ik me nu
Vegan Eiwitrijke Pancakes
Vega(n) Eiwitrijke Pancakes
Er zijn meerdere manieren om eiwitrijke pannenkoeken te maken dan met melk en eieren. Deze pannenkoeken zijn gemaakt...

Nog steeds niet gestart met Floris FitFood?

Mooie resultaten, heerlijke en gemakkelijke recepten, direct contact via Whatsapp.
Wat wil je nog meer?

Bekijk de pakketten