Waarom heb je vitamine D nodig?

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Calcium speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van sterke botten. Dit zorgt voor een kleinere kans op botbreuken, met name op latere leeftijd. Daarnaast is het belangrijk voor het behoud van sterke tanden en voor een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Waar zit vitamine D in?

Het lichaam komt op twee manieren aan deze vitamine; via zonlicht en via voeding. Onder invloed van zonlicht wordt het lichaam blootgesteld aan uv-b straling. Vervolgens zet de huid uv-b straling om in vitamine D. Wanneer de R in de maand zit is het, ondanks dat je lichaam een voorraad heeft kunnen aanleggen in de zomermaanden, lastig om je vitamine D spiegel op peil te houden.

Ook via voeding krijgt je lichaam vitamine D binnen. Vooral vette vis, vlees en eieren (met wat lagere gehaltes) bevatten vitamine D. Daarnaast wordt vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. 

Symptomen vitamine D tekort

Maar hoe kom ik er nou achter of ik een vitamine D tekort heb? De symptomen die hierop wijzen zijn vrij subtiel en blijven vaak onopgemerkt. Dit is dan ook de reden dat veel mensen vaak niet beseffen dat ze een vitamine D tekort hebben.  De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Zwakheid
 • Zwakke spieren
 • Spiertrillingen of krampen
 • Pijn in gewrichten
 • Zwakke botten
 • Lusteloosheid
 • Overgevoelig of bloedend tandvlees
 • Hyperventilatie bij stresssituaties

Heb ik extra vitamine d nodig

Gevolgen Vitamine D tekort

Een vitamine D tekort houdt in dat er te weinig vitamine D in je bloed zit. Dit leidt tot zwakke en pijnlijke botten, en vergroot de kans op het verlies van botmassa of osteoporose (botontkalking). Andere gezondheidsrisico’s bij een vitamine D-tekort zijn infecties en immuunziekten. Bij jonge kinderen kan het rachitis (Engelse ziekte) veroorzaken. Deze ziekte zorgt voor afwijkingen aan het skelet. 

Heb ik een vitamine D supplement nodig?

Mensen die extra vitamine D zouden moeten gebruiken zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Maar ook wanneer je onvoldoende zonlicht ziet, omdat je bijvoorbeeld weinig buiten komt of een sluier draagt heb je extra vitamine D nodig. Ook wanneer je veel sport raad ik het aan om een vitamine D supplement te gebruiken.

Voor sporters zijn er, ondanks dat ze er niet direct beter door gaan presteren, voldoende redenen om een vitamine D tekort te voorkomen. Zoals eerder uitgelegd wordt calcium bij een vitamine D tekort minder goed opgenomen, waardoor botten aan sterkte verliezen en spieren niet optimaal functioneren. Ook bij hersteltijd speelt vitamine D een belangrijke rol. Zo zorgt een optimale vitamine D bloedwaarde voor een verbeterde hersteltijd na zware inspanning en zorgt het ervoor dat spieren zich beter aanpassen aan de training. Mijn advies is: neem in de wintermaanden het zekere voor het onzekere en neem dagelijks een supplement van 10-20 mcg.

Wil jij samen met mij aan de slag?

Doe hier de gratis online intake

Dit is waarom je Floris moet hebben.
 • Mooie resultaten door professionele begeleiding
 • Persoonlijk voedings- en beweegadvies
 • Dagelijks contact 
 • Maandelijks nieuwe recepten
 • Kennis over voeding en sport

Bestel nu mijn kookboek!

Bestel nu mijn kookboek voor maar €11,95!

Bestel direct

Andere toffe dingen
Gezond afvallen
Eva
Ik heb geleerd los te laten dat eten goed of fout is, maar mijzelf de vraag te stellen of je je ergens goed bij...
Spiermassa opbouwen
Sylvana
Het belangrijkst is dat je je goed, sterk en fit voelt - en dat voel ik me nu
Vegan Eiwitrijke Pancakes
Vega(n) Eiwitrijke Pancakes
Er zijn meerdere manieren om eiwitrijke pannenkoeken te maken dan met melk en eieren. Deze pannenkoeken zijn gemaakt...

Nog steeds niet gestart met Floris FitFood?

Mooie resultaten, heerlijke en gemakkelijke recepten, direct contact via Whatsapp.
Wat wil je nog meer?

Bekijk de pakketten