Je voelt je fit, bent lekker aan het sporten en zit lekker in je vel. Je bent super goed bezig met het vinden van een mooie balans op het gebied van gezondheid. Dan stap je op de weegschaal, je weegt meer dan vorige week… Ineens verandert je gevoel van super positief naar negatief. Maar waarom? Zegt dit getal iets over je fitheid? Je gezondheid? Je eigenwaarde? Je spiermassa?

De weegschaal

Veel mensen hebben een negatieve relatie met de weegschaal. Wekelijks, dagelijks en soms meerdere malen per dag wordt er op de weegschaal gestaan. Wanneer het resultaat tegenvalt heeft dit in veel gevallen een negatief effect. Je gaat nog meer focus letten op wat je eet, extreem weinig eten of extra veel sporten, alleen maar om het gewicht te laten dalen. Deze situaties laten zien dat je motivatie heel erg wordt beïnvloedt alleen door een cijfer op de weegschaal.

De weegschaal

Gewicht kan schommelen door natuurlijke veranderingen

Heb je meer zoutrijke producten gegeten, dan houd je lichaam meer vocht vast en is de kans groot dat je een dag later meer weegt. Hetzelfde geldt voor obstipatie; ook hierdoor kun je zwaarder zijn. Als je ongesteld bent of net voordat je ongesteld moet worden, kan het gewicht zelfs een toename hebben van één tot twee kilo als gevolg van schommelingen in de hormoonbalans. Dit zijn allemaal natuurlijke processen die van invloed kunnen zijn op het cijfer op de weegschaal waar jij geen invloed op hebt.

Andere motivatie dan een cijfer

Afvallen is een veel voorkomende doelstelling, waarbij vaak veel focus op de weegschaal wordt gelegd. Wanneer dit getal niet naar beneden gaat heeft dit negatieve gevolgen voor de motivatie om door te gaan met een gezonde leefstijl. Alleen door dat cijfer wordt er snel vergeten wat voor een positieve effecten deze leefstijl met zich meebrengt. Denk hierbij aan fitheid, meer energie en een positief zelfbeeld. Op dat moment laat jij je eigenwaarde van je gewicht afhangen. Maar dit zegt niets over hoe leuk of mooi jij bent.

Ga eens goed nadenken waarom jij gezonder wilt gaan leven. Denk na over de positieve kanten die een gezonde levensstijl met zich mee brengen. Hoe ga jij je levenskwaliteit verbeteren? Wat weerhoudt jou nu hiervan om dit te bereiken? Allemaal zaken die in mijn ogen veel waardevoller zijn dan een cijfer op de weegschaal. Deze punten gaan er ook op lange termijn voor zorgen dat jij steeds beter bewuste keuzes gaat maken, ook als de weegschaal even niet meewerkt. Heb je focus op gedragsverandering, goede voeding, bewuste keuzes maken, voldoende lichaamsbeweging en creëer een leven waar jij gelukkig van wordt.

Denk jij dat ik jou hierbij kan ondersteunen?

Stuur mij dan eens een bericht

Of doe hier vrijblijvend de online intake

Dit is waarom je Floris moet hebben.
  • Mooie resultaten door professionele begeleiding
  • Persoonlijk voedings- en beweegadvies
  • Dagelijks contact 
  • Maandelijks nieuwe recepten
  • Kennis over voeding en sport

Bestel nu mijn kookboek!

Bestel nu mijn kookboek voor maar €11,95!

Bestel direct

Andere toffe dingen
Gezonde leefstijl
Anna Vis
Ik zie voeding en de weegschaal weer als vriend
gezond afvallen
Ton de Gans
Voeding, niet als dieet, maar onderdeel van een gezonde en fitte leefstijl
Eiwitten
Deze is wel heel erg tropisch
Met een lekkere smoothie bowl zit je altijd goed. Lekker wat eiwitten, vitamine bommetje en wat toppings om er echt...

Nog steeds niet gestart met Floris FitFood?

Mooie resultaten, heerlijke en gemakkelijke recepten, direct contact via Whatsapp.
Wat wil je nog meer?

Bekijk de pakketten